Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 12:35 - Телефонни измами или докато има балъци ще има и тарикати...
Автор: antifraud Категория: Технологии   
Прочетен: 3571 Коментари: 4 Гласове:
3



Толкова се изговори по темата , че вече е банално ... Всеки ден има новина за поредната измамена баба , дала пари за подкуп или операция(виж по долу различните схеми). Всички схеми са ясни до болка , въпреки това "риби" има.

Някои оператори приеха присърце борбата и дори публикуваха специални материали свързани с проблема http://www.youtube.com/watch?v=V-WSItribiU&feature=related , но е факт , че цели села в централна България продължават да се изхранват с този "бизнес".

Дали полицията е наясно? Да разбира се! Но за ръководните кадри там това не е обществено значим проблем т.е. не се отделят ресурси за решаването му. За жертвите на измамите обаче по някога това е проблем на живот и смърт http://www.standartnews.com/news/details/id/44495/.

Схемите

За някои от тях сте чували за други може би не.Условно схемите могат да се разделят на два типа

- такива с цел придобиване на ваучери за предплатени карти

- измами с цел директна финансова облага

При първите най-често жертвата получава обаждане , че печели от лотарийна игра и за да получи предметната си или парична награда е приканен да изпрати кода на ваучери за определена стойност, към този вариант има и разновидност "преводач" жертвата получава обаждане от "полицията" за бедстващ чужденец , който има нужда от преводач.При лош късмет отговорилия на обаждането говори чужд език и се превръща в жертва, при още по-лош късмет се обажда на познат за да помогне на полицая. По пътя си към районното управление преводача е помолен на няколко пъти да закупи ваучери за да може бедстващия чужденец да се свърже с близките си..Не е рядкост и обаждане от роднина блокиран на летище(или с развалена кола) ,който има нужда от ваучер за да се обади на някой да го вземе

За да се сдобият с ваучери по някога измамниците също така публикуват и фалшиви обяви за еротичен чат изискващи предварително изпращане на кода от ваучери за определена стойност.


" Мамо , блъснах дете..."

Поне един ваш познат със сигурност е получавал обаждане започващо по този начин.

Ревящ глас ви съобщава в телефонната слушалка за инцидент с малко дете и необходимостта от подкуп за да бъде потулен случая от "прокурора"(от който по-късно най-вероятно ще получите обаждане) .При тази втора схема разновидности също има , а самите им наименования би трябвало сами да ви говорят за претекста за поисканите пари :

"Тате , жената е болна от свински грип....."

"Бра"чет ,набарах резервни части на далавера,ще се включиш ли?"


Разновидности колкото искате, ако са ви мамили или са се опитвали да ви мамят може да споделите.

А за да не ви мамят, знайте ,че награди особено от игри , в които не сте участвали трудно се печелят , ако ви се обадят не давайте личните си данни (щом сте спечелили те вече ги имат).Обадете се на телефона за връзка с клиенти на фирмата , която се предполага ,че е организирала играта и поискайте потвърждение.Куриери и доставчици ако имат проблем с колата и т.н. трябва да се обърнат към фирмата организатор на играта не към вас! Ако е необходим преводач обадете се в РПУ веднага след като приключите разговора за да ви потвърдят.Ако ваш роднина е блокиран някъде(летище,спукана гума) попитайте го на кого да предадете да се свърже с него ,не хуквайте да купувате ваучери!


При втората част от схемите проблема е по скоро народо-психологически , българите винаги търсят далаверата и как да се измъкнат по тънко. Рядко се отдават възможности за бизнес и ако е от някои ,  с който до момента не сте имали бизнес взаимоотношения ви препоръчвам да не се хвърляте с главата напред.

Относно другите два варианта мога само да кажа : Предлагането и приемането на подкуп е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ http://www.vks.bg/vks_p04_04.htm#.Раздел IV ! Ако ви се обадят за злополука с близък след като приключите разговора запазете самообладание и се обадете на своя близък ,ако не ви отговори(може да е жив и здрав в банята) позвънете на човек , за когото знаете ,че е бил с него. Имайте в предвид ,че измамниците ще се опитат да ви държат постоянно на линията с цел да ви контролират да не можете да се свържете с близките си или полицията,ще настояват да действате бързо и да пазите тайна. Обикновено предаването на подкупа става в покрайнините на града (около табелата на входа на селото/града) ако измамниците са близо до вас , ако не са най-често ползват таксита от града срещу процент от плячката.


И така ако все още не сте станали жертви на телефонна измама или сте достатъчно умни и бдителни или просто имате късмет за разлика от много други ! А за да не се превърнат вашите близки  в част от статистиката следващия път когато говорите с баба си и дядо си споменете им за тази опасност или като пиете бира с приятели кажете им да внимават.

Нека всички заедно да сложим край на този "бизнес".



Тагове:   SMS,   gsm,   спам,


Гласувай:
3



Следващ постинг

1. анонимен - кредити
18.11.2010 13:28
Много е поучително това, което си поствал, но ако можеш напиши нещо за измамите с кредитите по интернета. Интересно ми е дали и банките не са облагодетелствани от тези измами, след като в едно предаване по ТV чух от служителка на банка да заявява, че щяло да има и недоволни клиенти от ограничаването на този вид услуги. В края на краищата броят на кредитите е винаги в плюс за банките, а както се разбира те винаги ще си получат обратно парите, независимо от това кой е жертвата. Лошото е, че страдат не само "балъци", а напълно нормални хора и никой не е гарантиран.
цитирай
2. antifraud - @анонимен
20.11.2010 19:49
Измамите с онлайн кредитите са свързани с т.н. не банкови институции отпускащи кредити,никоя себеуважаваща се банка не би отпуснала кредит по Интернет.
Благодарим ви за идеята ще се опитаме да ви запознаем и с този вид измама в бъдеще!
цитирай
3. анонимен - здравейте
09.03.2011 16:18
Само ще ви помоля да не разсъждавате така че това се случват на прости хора,молете се че все още не сте измамени по този начин,аз съм чела много и съм чула какво се случва но ето че вчера и моят те,.позвъня представи ми се че е служител от вивател и е имало томболи за 8 ми март,печелила съм 500 лв,но трябвало да взема ваучер на стойност 20лв,казах да не сте от тези измамници,той ми каза вижте госпожо,нямаме време да си губим с вас и недейте да ни обиждате по такъв начин,той те държи на линия казах му че нямам пари за да купя,почна да ми обяснява как довечера ще се видите по новините че сте загубили,бях на работа,попитах шефа той е адвокат,каза ми така,ами ти си знаеш ама да не стане така да загубиш за 20лв дадоха ми пари от касата купих и му ги продиктувах,каза ми че еди в колко часа куриер ще мине да ви ги достави кажете ми адрес ,,сега като си мисля да наистина е много тъпо но аз поне се консултирах с хора интелигентни,следящи новини и вестници,така че никой не е застрахован от измамници,аз също си мислех че това на мен не може да ми се случва и най важното те се обърнаха към мен по име,може би затова повярвах че е някой от служителите,сега като си мисля се питам,за какво си регистрирахме тел,,номера с лични данни,измамниците по лесно да ни открият или полицията измамниците да ги открие,в моя случай тел,номер беше анонимен,ходих във офис на вивател казаха ми че нищо не могат да направят дори и да идеш в полицията,само ще те разкарват,това ме учуди още повече,затова май най добрият начин е да се предпазим ние сами на си,иначе няма кой пък и не мисля че това ще има край и ще бъдат уловени,,никой не е застрахован,,,
цитирай
4. анонимен - @Здравейте
09.03.2011 21:50
Съжалявам за това, което ви се случило, но като ви поискаха ваучер не се ли усъмнихте,защо не се обадихте на 123? Не искам да ви оставя с впечатлението, че ви назидавам просто не разбирам...За стратегията на измамниците - права сте,по нагоре има пост с записи на наши разговори с измамник.А това което са ви казали в магазина е абсурдно, най вероятно служителя не е искал да се занимава.Но от личен опит знам че мерки се предприемат ако подадете жалба дори изпращат официален отговор!Тук може да изпратите жалба по e-mail - http://www.vivacom.bg/bg/residential/help_and_advice/contact_us
Решението е ваше дали ще останете измамена и дали ще оставите и други хора да бъдат измамени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antifraud
Категория: Технологии
Прочетен: 47216
Постинги: 9
Коментари: 28
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930